Утринна прелюдия.. Рецепта за усмихнат ден..

30
Тези, които не са в състояние да виждат по-далеч от символите, са като хората, които отиват на ресторант и поглъщат менюто вместо описаната в него храна. По света има много консуматори на менюта и резултатът е чувство за пустота и духовно обедняване..
Джоузеф Камбъл
Утрото е диво..Wild
Тялото не е напълно събудено.. Умът ти все още сънува… Това е основателна причина да посрещнеш деня с нежност и внимание.. Да се настроиш за старт към деня, като се опиташ да го завършиш в кондиция и с усмивка. Как ли?..
Какво правиш в първите 60 секунди от твоето утро? Изпълнено ли е съзнанието ти с мисли и притеснения за предстоящият ден? Измъкваш ли тялото си от леглото, сякаш е голям чувал, пълен с картофи? Бързаш ли да включиш, кафе машината, препъвайки се в странни неща, необяснимо попаднали по килима или може би се засилваш към компютъра за да не губиш време за старт на социалните мрежи и електронната поща?.
Хмм.. Добре дошъл в 21 век..Hehe
Ерата на електронното общуване, електронната любов, електронното пазаруване, електронното обучение, електронното умопомрачение..
Как да се успокоим и осъзнаем, как да придобием присъствие на дух със ставането ни сутрин?
Замисли се, как точно се събуждаш сутрин.. Стряска ли те електронната аларма? Натискаш ли няколко пъти бутона за дрямка, защото тялото ти желае още покой?..Blink

i-hate-my-alarm-clock-1920x1200 1

♣ Когато се събудиш и все още лежиш в леглото си, пробвай да отделиш една минута, за да разгледаш тялото си. Започне от пръстите на краката, нагоре през торса, ръцете и врата, та чак до главата. Премини мислено през всяка една част от твоето тяло и я разгледай. Как се чувстваш? Съсредоточи се върху това усещане поне за момент, само за една минута.. Умът ти ще има достатъчно време да се задъхва от мисли през останалата част на деня.
Усещаш ли напрежение някъде?.. Докато правиш това, обърни внимание на дишането си и го остави да се успокои. Спонтанният ти дъх е целувката отправена към теб за добро утро, точно в този момент.
Прекарай следващите 60 секунди заслушани в звуците на утрото. Какво чуваш в стаята и заобикалящата среда? Позволи всички малки скърцания, шумоленето на чаршафите, птиците отвън или дишането на партньора да те обгърнат, докато все още си отпуснат върху възглавницата.
Можеш да научиш много, докато наблюдаваме събуждането на домашният си любимец. Поне аз се уча все още..Wild

Dog in yoga pose. French bulldog pup on a white background

                  yoga dog

Моето куче се събужда бавно всяка сутрин. Когато е готово, то протяга малките си лапички силно напред и грациозно навежда глава. Това е кучешка йога поза, която задържа до 5 секунди, след което я повтаря още три или четири пъти в първите 5 минути на ставането си от сън. Предполагам, че това е неговият поздрав към утрото. А как изглежда поздравът на твоето тяло към утрото?WinkНее.. Не ми казвай.. Въпроса беше риторичен.. Не забравяй да направиш дълго и спокойно протягане, което да подготви тялото ти за тежестта на предстоящият ден. Бъди в мир със себе си в тази минута. Не насилват тялото, не пренебрегвайте неговите болежки, то ще ти бъде верен другар през целия ден. Замислял ли си се до сега за това?..
Докато стоиш, вървиш или се движиш се заслушвайте в новите звуци на утрото, остави мислите за работното място.. Та ти, дори още не си пристигнал на работа и вече мислиш колко много неща има да свършиш и кога ще излизаш в отпуска.. Спри.. Чакай малко.. Прекалено се забърза.. Огледай се.. Светлината сутрин предлага въздействие, което няма да се повтори през деня. Ако е притъмнено, забележи нюанса, който меката сутрешна светлина предлага. Ако е тъмно, се съсредоточи на момента, в който пръстите ти са на ключа за осветлението. Когато лампата светне обърни внимание на това как очите ти се приспособяват към светлината..

sun-rising-good-morning 1

Обръщал ли си внимание колко уникални изживявания се случват във всяка минута? Дори когато изглежда, че сутрин нямаш никакво време, всъщност утрото ти предлага широко и открито пространство за покой. Опитай се да го приемеш, защото това е магията на утринта, която ще усмихне деня ти.. А и не само него..Cool
Рецепта за балансиран ден:
Може би е време да намалиш темпото сутрин. Когато вървиш, осъзнавай всяко движение на тялото. Присъствай чрез мисълта си.. Усети земята под краката си, всяко крачка. Когато се къпеш, осъзнай, че се къпеш. Слушай съсредоточено течащата вода. Почувствай температурата и, докато облива кожата ти.. Позволи на водата да пречисти тяло си.. Вашето съзнание.. Тази сутрин ще изпиташ усещането за това как нищо не е останало непочувствано или незабелязано.. Тази сутрин ще бъде красива сутрин.. ♥♥♥

maxresdefault (2)1

Благодаря на д-р. Алтман за част от прозрението и на мен самият…