Притчи

  Истории в Център по Йога и Психология в Бургас.
Здравейте приятели, казвам се Миро Рахнев и заедно с вас ще се впуснем в „Здравословно” по следите на вечно изплъзващото се щастие. В този Блог, ще споделяме заедно с Вас опита си от света на Приказките. Ще бъдем тук за да преследваме заедно трилогията на съзнанието, духът и тялото, докато ги обединим. Това ще бъде Блога за тези, които търсят физическа, психическа и емоционална подкрепа. Място за всеки, който иска да се отърве от ежедневните окови на ума и съзнанието си. Сайт, създаден от приятели за приятели в който хора с различни идеи могат да споделят част от мирогледа си за света и своята рецепта за щастие. Зоната е място за релаксация в което се разтварят време, граници и предубеждения…
За приказкотерапията – психологическа техника, която използва приказката, нейните метафори и символи, като способ за справяне с емоциите. Приказкотерапията е може би най-добрата техника за деца и възрастни в психологията, която се използва за справяне с агресия, постравматични и психосоматични разтройства, кризисни ситуации и междуличности конфликти.  Това също така е и една от най-древните техники, тъй като още нашите предци са използвали поуката на приказките като възпитателен елемент за техните деца и внуци. Тогава приказките са служили като морален закон, предпазвали са младите от несгодите и са предавали своята мъдрост. Така приказките са се предавали през поколенията и са стигнали и до нас – все така запленяващи и въздействащи на малки и големи.
Предпочитанията към приказките всъщност отразяват душевното състояние и желания на всеки един от нас. Историята и героите, на които симпатизираме отговарят на онова, което ни вълнува в дадения момент и въпросите, които си задаваме, когато четме или слушаме дадена приказка. Ето защо не е случайно, че препочитанията се менят с времето – детето пораства и интересите и проблемите му се променят и биват олицетворявани от друга вълшебна история. В основата на ефикастността на приказкотерапията е въздействието на приказката на две психически нива – съзнателно и несъзнателно. Посредством архетипите приказката придобива способността да изразява проблем, който човек не е узрял да признае пред самия себе си.